net-freelancer

Blog koji je posvećen svijetu računara i njihovim korisnicima…..

Microsoft Vista & Office na Bosanskom jeziku…..?

Posted by Fikret na April 11, 2007

Evo upravo sam pročitao da studenti sa ETF-a u Sarajevu prevode Vistu i Office na bosanski jezik. Mislim poštujem i cijenim taj gest, ali ne znam…..nekako mi se ne sviđaju te lokalizovane verzije programa. Moje lično mišljenje o tom lokalizovanim verzijama je negativno. Baš sam neki dan  bio kod prijatelja da mu malo “pretresem computer”, kad sam došao i upalio comp, on je bio sav preveden na hrvatski jezik. Jedva sam se snašao u control panel-u. Shvatam ja da je većini jednostavnije korištenje lokalizovane verzije, da se lakše snađu, ali ipak meni to ne odgovara.

Kritici će reći da mrzim svoj bosanski/hrvatski/srpski/srpskohrvatski/hrvatskosrpski maternji jezik, ali nije tako. Da ga mrzim vjerovatno bi ovaj blog bio na engleskom ili njemačkom jeziku. Ali jednostavno smatram da ta lokalizovana verzija radi labilnije nego izvorna engleska verzija. Mislim pogledajte, koliko znam nijedan programski jezik nije pisan na dotičnim nam maternjim jezicima. Svi programski jezici su bazirani na engleski jezik i naravno tutoriali za programske jezike, svi važniji FAQ-ovi su na engleskom. Jednostavno engleski je svjetski i najraspostranjeniji jezik. I smatram da bi i za nas bilo bolje da se učimo english language.

Još jednu stvar ne razumijem. Uzmimo npr nekog system administrator-a, ustvari nekog ko će da postane system administrator, na kojem jeziku će on imati svoju obuku? Kakav će certifikat dobiti?

Bosansko/hrvatsko/srpsko/srpskohrvatski/hrvatskosrpski certifikat ili ipak engleski certifikat?

Ne znam, language pack OS-a i Office paketa ostaje na svakome od nas da odlučimo koji da odaberemo. Ja sam siguran i ne napuštam svoj default english language pack.

Advertisements

2 komentara to “Microsoft Vista & Office na Bosanskom jeziku…..?”

 1. MasterMind said

  Ma koje lokalizirane verzije, prvo se iznerviram, onda se smijem, onda popljujem :)) Meni je muka i od nekih aplikacija na njemačkom – blejim u ekran kao da je arapski. A njemački mi je skoro pa ravan hrvatskom. Engleski u svijetu računala nadilazi sve i nema adekvatne zamjene. Naprosto zato što se sve rađa na tom jeziku.

  Smiješno je kako se s jedne strane forsira da svi učimo i naučimo što više stranih jezika, a s druge se strane gura taj lokalizirani software i kao svetogrđe je reći “fuj” na to. Znam da je moja klinka uz Simse naučila toliko engleskog (koji još nije niti počela učiti u školi) da će teško toliko naučiti do kraja osnovne. I nema problema s korištenjem Worda ili programčića za crtanje na engleskom – te sličice koje joj govore sve jednostavno zove njihovim engleskim nazivom. Kud ćeš bolje! Uči ono što je zanima – sad bi to kao iz patriotizma trebalo zatrti.

  Uf, što si me raspizdio i samim spominjanjem teme. Stvarno sam alergična na takvu jezičnu lojalnost naciji :)))

  Aha, još ovo: sad studenti prevode na bosanski, a u Hrvatskoj je prevedeno na hrvatski, pa će ići srpska verzija … koliko ulupanog vremena, novca, truda – za što, pitam se pitam …

 2. Fikret said

  I kod mene to izaziva blagu alergiju, ali eto, imam razumijevanja za to….
  Ali ipak mi je ono najgore kad čujem nekog momka ili djevojku (a uglavnom su studenti) kako nema pojma o engleskom….znaju dvije ili tri rečenice sastaviti i to bi bilo sve.
  Ali to je njima na sramotu.
  A upravu si kad kažeš da se uz comp i igrice više nauči engleskog jezika nego (pa možda čak) i u srednjoj školi.
  Ako ti je klinka savladala toliko engleskog, onda mora da je to super klinka i super mama koja je tome uči :))))

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

 
%d bloggers like this: