net-freelancer

Blog koji je posvećen svijetu računara i njihovim korisnicima…..

Piratstvo….hack-ovi i crack-ovi

Posted by Fikret na Mart 26, 2007

Svi mi nabavljamo svoj software ili igrice na isti ili sličan način….nije to online kupovina od samih proizvođača, nego je naš lokalni pirat na pijaci, buvljaku, u nekom shopu u nekoj zatamljenoj garaži ili slično. Kao prvo je kod nas teško doći do licenciranog software-a/igrica, a onda tu dolazi u pitanje i cijena. Za naše standarde cijene software-skih paketa/igrica su visoke i previsoke. Bez obzira u kojoj IT kući kupovali software cijene su iste, jer je sam software cjenovno zaštićen. Prosjećna plaća u BiH je negdje oko 575,00 KM, dok je zagarantovana plaća 310,00 KM, a uporedbe radi Microsoft Windows XP Home Edition košta 218,00 KM ili Microsoft Windows Vista Home 305,00 KM, što predstavlja nečija mjesečna primanja…..

Nekako sama logika upućuje na to da će ljudi koji posjeduju računar kupovati svoj software na već gore pomenutim “mračnim” mjestima gdje ih jedan CD/DVD košta 3,00/5,00 KM (cijena CD/DVD-a opet zavisi od mjesta do mjesta….) umjesto ove software-ske pakete od 218,00 do 305,00 KM.

Ne odobravam piratstvo, ali u neku ruku razumijem razvoj i rast piratstva upravo iz ovih socio-ekonomskih razloga. Zalažem se za korištenje licenciranog software-a, ali kao što sam na gornjem primjeru pokazao, teško je izvodivo da prosječan BH građanin dozvoli sebi luksuz i baš sa namjerom kupi licenciran Windows.

Naravno firme su nešto drugo, mada i tu postoje određeni problemi, s obzirom da mnogi menageri, direktori, rukovodioci i šefovi firmi ne vide razlog ili čak potrebu “davanja para” na software-ske licence. Mnogima je IT sektor u firmi strana riječ, a da ne govorim o e-bussines-u. Nekim firmama (nažalost) računari koriste reklame radi, ono tipa računar stoji čisto reklame radi (uglavnom ugašen). Ali ako već idemo pravcem ka EU, onda je bitno licenciranje software-a. Uzmimo na primjer jednu veću firmu, koja ima jak računovodstveni sektor. Uzmimo da ta firma nema licenciran software, ta ista firma neće moći da preuzima najnovije patch-eve, update, zbog crack-a pojavljivat će se bug-ovi i razni drugi oblici nestabilnosti. Ovo se pogotovo odnosi ako imaju vlastiti server na kojem stoji računovodstveni program sa svim podatcima, knjiženjima, poslovnim promjenama, računima, otpremnicama…..i šta će ta firma ukoliko se desi da sistem “bućne”? Koliko će podataka biti izgubljeno? Kako će se to odnositi na njenu profitabilnost, efikasnost? Naravno, neki među Vama će reći da se to isto može dogoditi i sa licenciranim software-om. Slažem se, ali su takva scenarija daleko rjeđa nego kad se radi o piratskoj kopiji software-a.

A btw šta će Vam bilo koji software ukoliko ne možete dobiti (update-ovati) najnoviju verziju, patch? Faktički imate zastarjeo software, a to samo po sebi povlači sigurnosne probleme, probleme u stabilnosti, kompatibilnosti sa ostalim software-om/hardware-om….Kao primjer ću ovdje navesti jedan Antivirus program, recimo Symantec, kupili ste ga na pijaci, instalirali, crack-ovali i pokrenuli. Uredu, radit će isprva, ali će Vam stati za nekih 30ak dana, jer će taj crack ili serial number biti blacklisted….nećete moći primati update, antivirus definicija će Vam zastarjeti, a kako virusi iz dana u dan napreduju Vi će te na koncu ostati nezaštićeni.

Slažem se saVama kad kažete”…ko bi dao skoro 300,00 KM za obični DVD….” Čak ni sam nemam sav software licenciran (neke programe ne mogu nabaviti pod licencom…).

Ovo masovno liceciranje će tek doći na red, dok se mi svi zajedno osvijestimo i shvatimo važnost licenciranja software-a. Ulogu masovnog licenciranja, te provjere licenci će preuzeti organizacija BSA – Business Software Alliance koja je odskora počela rad u BiH. Njihove glavne aktivnosti su usmjerene na promoviranje sigurnog digitalnog svijeta u skladu sa Zakonom. BSA je predstavnik svjetske industrije komercijalnog software-a i u kontaktima s organima vlasti i na međunarodnom tržištu. Članice BSA su vodeći proizvođači novog software-a, hardware-a i tehnologija i imaju ključnu ulogu u osiguranju osnovne infrastrukture za internet i elektronsku trgovinu. Oni su protehnološki orijentisani i prihvataju perspektive koje nudi nova tehnologija kao što su recimo perspektiva na osnovi peer-to-peer umrežavanja. Intelektualna svojina je u samom središtu ovih tehnologija.

BSA obrazuje korisnike o software menadžmentu i zaštiti autorskih prava, sigurnosti na internetu, trgovini, elektronskoj trgovini i drugim pitanjima vezanim za internet.

Iako je internet svima nama olakšao razmjenu informacija to ne znači da trebamo prestati s primjenom naših Zakona. Napredak nove tehnologije ovisi o dobroj zaštiti intelektualne svojine.

Naravno, ako mislite da za Vas nije licencirani software, nemojte koristiti pirate. Upravo zahvaljujući internetu, peer-to-peer mrežama i mnogim entuzijastima širom svijeta imate dobru alternativu. Nabavite si jednu od mnogih GNU/Linux distribucija, koje su OpenSource i samim tim nije Vam potrebna licenca niti crack, te za njihovo nabavljanje će te platiti troškove poštarine ili vremena utrošenog za download sa interneta.

Advertisements

2 komentara to “Piratstvo….hack-ovi i crack-ovi”

 1. MasterMind said

  Čitala sam negdje, mislim da čak u BUG-u, kako u Americi većina firmi još vrti poslovanje na Windows 95 i 98. Dio njih se sprema prijeći na XP, a Vista im je zadnja briga 🙂
  Znam iz iskustva da mnoge firme po svijetu imaju totalno zastarjeli software općenito – često naletim na probleme nekompatibilnosti koji me ostave totalno paf.
  Eto toliko, da se zna da nismo baš zadnji svjetski jad 🙂

 2. Fikret said

  Hvala na tom infu da nismo baš zadnji svjetski jad….
  Već me je uhvatio lagani pesimizam….
  :)))))))

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

 
%d bloggers like this: